آشنایی با فلزات رنگین
فلزات رنگین یکی از انواع فلزات موجود در طبیعت هستند و انواع مختلفی دارند و هر کدام در بخش ها و مصارف مختلف صنعتی یا عمومی کاربرد فراوانی دارند. در این مقاله اطلاعات کافی در مورد انواع فلزات غیر آهنی یا رنگین و شناخت بهتر آن ها ارائه خواهیم داد.
معرفی فلزات رنگین
فلزات رنگین عنوانی است که با گروهی از فلزات غیر آهنی (مانند سرب، قلع، مس، روی، نیکل، برنز، آلومینیوم مس و ...) شناخته می شود. این نام سالهاست که به این گروه (به دلیل تنوع رنگی آنها) داده شده است.این گروه شامل هر فلزی می شود که پایه غیرآهنی داشته باشد. در ادامه به بررسی انواع فلزات غیر آهنی و خرید فلزات رنگین می پردازیم.
به طور کلی، فلزات طبیعی به دو دسته فلزات آهنی و فلزات غیر آهنی، یعنی فلزات رنگین طبقه بندی می شوند. آهن و آلیاژها و ترکیبات آن مانند فولاد چدن و ??غیره جزو فلزات آهنی محسوب می شوند. طبق آمار، حدود 90 درصد قطعات و تجهیزات ماشین آلات صنعتی و غیر صنعتی و مصنوعات و مستغلات آنها از فلزات آهنی ساخته شده است.
یکی از مهمترین دلایل استفاده ، کاربرد و خرید فلزات رنگین از جمله خرید آلومینیوم مس در صنایع مختلف ، استحکام بالای این فلزات و همچنین فراوانی آنها در طبیعت است. هر یک از فلزات سنگین در مناطق مختلف صنعتی و تولیدی مورد استفاده و تولید قرار می گیرد.
این طبقه بندی شامل گروه های بسیار مهمی مانند آلومینیوم، مس، قلع، سرب، روی، طلا، نقره، پلاتین و منگنز و آلیاژهای آنها می شود. فلزات اساسی و گروه هایی از آلیاژهای این خانواده بزرگ فلزی جایگاه ویژه ای در اقتصاد دارند.در حال حاضر زنجیره بسیار بزرگی در کشور ما از معدن تا فرآوری فلزات مختلف (از تولید شمش، صفحه، ورق، ورق گرفته تا پروفیل، میله، سیم، لوله و...) در حال فعالیت است که در انواع مختلف تولید و مورد استفاده قرار می گیرد.
مشخصات فلزات رنگین
با توجه به فراوانی فلزات در دسته فلزات رنگین، تعیین مشخصات مشترک این فلزات تقریباً غیرممکن است.
برخی از فلزات غیر آهنی سخت و شکننده هستند، در حالی که برخی دیگر نرم و چکش خوار هستند.
تفاوت انواع فلزات غیر آهنی بیشتر از شباهت آنهاست. برخی از خواص رایج فلزات غیر آهنی به شرح زیر است:
فلزات غیر آهنی یک ویژگی مشترک دارند و آن اینکه زنگ نمی زنند ؛ البته این بدان معنا نیست که خورده نمی شوند.
برخی از فلزات غیر آهنی بسیار حساس به خوردگی هستند، دلیل آن این است که آلیاژهای غیر آهنی حاوی آهن زیادی نیستند و از آنجایی که زنگ از اکسید آهن ساخته شده است، آهنی برای تولید اکسید آهن وجود ندارد.
یکی دیگر از ویژگی های مشترک فلزات غیر آهنی این است که مغناطیسی نیستند.
اما این مقدار آهن به این معنی نیست که به این آلیاژها فروآلیاژ می گویند. میزان آهن در آلیاژهای فلزات غیر آهنی معمولاً کمتر از 1% جرمی است.